35a Marxa Popular de Cardona

10 de juny 2018

 

 

Molt bones a tothom !!

Ja tenim la 35a edició de la Marxa Popular de Cardona que, com cada any, celebrem el segon diumenge de juny.

ITINERARI

El recorregut d'enguany el describim a continuació:

1 Tombes de Cal Garrifes

Necròpolis composta de tres sepultures excavades a la roca. Dues d'elles són de forma ovoïdal i l'altra pisciforme. L'orientació és de nord-oest a sud-est. Acompanyen aquest conjunt funerari una sèrie d'elements excavats a la pedra, com ara encaixos, dipòsits, reguerons, etc., que podrien tenir relació amb un hàbitat proper relacionat amb les sepultures.

Aquesta mena d’enterraments s’acostuma a datar cap els segles IX i X, anterior a l’època del romànic. Es tracta de necròpolis rurals no associades a llocs de culte, petits cementiris dels habitants propers a l’indret. És un tipus d’enterrament molt freqüent.

 

2 Cim de Comabella

Cim de 645 metres d’altitud des del que es pot gaudir d’unes magnifiques vistes del municipi de Cardona i de la vall del Cardener.

En el seu punt més alt hi trobem un vèrtex geodèsic* amb la inscripció:

“Instituto Geogràfico y Catastral. Vértice Geodésico. La destrucción de esta señal está penada por la ley.”

*Un vèrtex geodèsic és un senyal que indica una posició exacta i que forma part d'una xarxa de triangles amb altres vèrtexs geodèsics. Solen estar formats per un cilindre de 120 centímetres d'altura i 30 de diàmetre, sustentats en una base cúbica de formigó, tot això pintat de blanc. Normalment, es troben en llocs alts i aclarits per poder veure altres punts; és per això que sol haver-hi unes bones panoràmiques des d'on estan situats.

3 Pedra de terme municipal

Pedra que marca els límits entre els municipis de Cardona i Navàs. Es tracta d’una fita que en una de les cares té inscrites les inicial dels dos termes que delimiten: una N i una C. Totes les pedres estan numerades. Aquesta té inscrit el número 44.

4 Tines de Fontelles del Mas

El gran nombre de tines que trobem enmig dels boscos són el testimoni de les grans plantacions de ceps que hi havia a Catalunya durant els segles XVIII i XIX i que en alguns indrets fins i tot es van allargar fins a principis del segle XX, quan la fil·loxera i la industrialització del tèxtil les van fer desaparèixer.

El fet que algunes d’aquestes vinyes quedessin allunyades dels pobles i del mas dels propietaris, on també hi havia més tines i els cellers, propiciava que es construïssin tines al peu de les vinyes. Així, els pagesos podien elaborar vi ben a prop, deixant fermentar el most fins a obtenir-ne el vi, evitant trasllats dificultosos.

El conjunt de la carena de les Tines de Fontelles del Mas està format per 6 tines parcialment excavades a la pedra i totes elles amb l’interior enrajolat amb ceràmica verda. Totes són rodones excepte una de quadrada que mostra una ranura a l’alçada de la segona rajola, on es col·locava l’empostissat sobre el qual es trepitjava el raïm.

En un mur de pedra vertical encara es conserva l’encaix excavat a la roca, on hi havia hagut una premsa. Les tines s’agrupen en parelles. A sota de les dues tines centrals hi ha un petit celler buidat a la roca que permet l’accés a les boixes. També hi podem observar una pica allargada amb uns brocs, a mode d’abeurador.

5 Creu del Sauveta

Monòlit amb una creu esculpida i amb una inscripció que recorda l’assassinat d’un noi de 20 anys, de Cal Sauveta, durant la Guerra Civil, quan va ser sorprès per membres d’un comitè, mentre s’escalfava, junt amb uns altres companys, dins d’una barraca propera. L’escrit diu:

“RESPETA. EN ESTE LUGAR FUE VILMENTE ASESINADO POR LAS ORDAS MACHISTAS PAVLO COLL GRAS DE 20 AÑOS DE EDAD A 1 DE NOVIEMBRE DE 1938 CASA SAUVETA”

6 Tina del Torrent del Manel Barraca

A peu del torrent de Cal Manel Barraca hi trobem una petita barraca que en el seu interior té el broc d’una tina que es troba a sobre seu.

7 Pou de Cal Manel Barraca

Hi ha un enginy mecànic per extreure aigua mitjançant la força motriu d’un animal de tir: un ruc o una mula, per exemple.

Que tingueu una bona caminada i procureu respectar el màxim el nostre entorn.

.

NOTES D'INTERÉS:

  • A partir de les 7 del matí xocolatada. L'organització no es fa responsable si algun participant es queda sense xocolata. Cal matinar!!
  • La inscripció es farà al mateix lloc de la sortida (Plaça del Vall) a partir de 2/4 de 7 del matí. El preu és de 10 € i gratuïta per als socis.
  • El trajecte estarà senyalitzat amb cintes.
  • Els participants hauran de passar per tots els controls.
  • En el primer control hi haurà aigua, al segon esmorzar i al tercer meló i síndria.
  • Recordem que no hi haurà gots de plàstic en els avituallaments.
  • En cas de no voler continuar la marxa, caldrà fer-ho saber al control més proper.
  • L'organització no es fa responsable dels accidents que es puguin produir.
  • L'organització es reserva el dret d'alterar el programa per causes de força major i no es farà responsable dels incidents que es puguin produir.
  • Cal portar els gossos lligats.
  • El fet de prendre la sortida suposa l'acceptació de les condicions establertes en aquest full.

 

.

 

També des aquí volem donar les gràcies als propietaris dels camins per on passem i que ens han facilitat el recorregut de la marxa popular .