bolamov.gif (1923 bytes)  XIV MARXA POPULAR (1997)
rallablava.GIF (1211 bytes)
RECORREGUT: Plaça de la Fira, Portal de Graells, Pont de Sant Joan, Ca l'aiguader, Camí ral de Berga, Riera de Navel, Polígon industrial de la Cort, Torre del Seuba, la Minilla i el Camí ral de Barcelona.

logo14.2.gif (11119 bytes)

ITINERARI
Sortirem de la Plaça de la Fira on hi trobarem l'escultura eqüestre del comte de Barcelona, Borrell II, obra de Josep Maria Subirachs, inaugurada l'any 1986.
Tot baixant pel carrer de la Fira ens dirigirem cap el Pare Etern, una capella empotrada dins d'un marge. Fins arribar al Portal de Graells, una de les antigues portes d'entrada a Cardona per la gent que venia de la part de Solsona i de Berga. Fou construït al segle XIV. Continuarem el recorregut tot baixant fins arribar a la Fàbrica de la Costa, construïda a finals del segle XIX  inactiva des dels anys 20. Tot seguit, trobarem el Pont de Sant Joan, construït al segle XIV i modificat durant els anys 40, juntament amb l'interessant retaule de la capella de Sant Joan.

A partir d'aquí, seguirem cap a la dreta fins arribar a la Torre del Malet, una masia de la zona de Tabèrnoles, situada en el tram final de les Hortes; a l'esquerra del camí trobarem la masia de ca l'Aiguader i la Torre del Castellet, on podrem parar a reposar sota una alzina de grans proporcions.

Deixarem enrera la gran alzina, fins arribar el Corral del Compte, tot i que ja està en runes, havia estat un corral on el compte de Cardona hi tenia animals. Seguirem el camí que enllaça amb l'antic camí de Berga que venia del pont de l'Areny, conegut amb el nom de el camí ral de Berga; a la dreta del camí trobarem la Font del Cisteller. Continuarem fins arribar al punt més alt, el Serrat de les Rovires, des d'on podrem veure una àmplia vista del municipi, de la vila i de la vall de la riera de Navel.

Trobarem ara, una de les poques vinyes que encara es cultiven en el terme de Cardona, anomenada la vinya del Cabreta i seguirem fins al bonic mas de pinell del segle XI, conegut també amb el noms de Pinell del Bosc i Pinell de la Riera. Passarem per la masia de Llobetó, actualment mig enrunada. Vorejant la riera de Navel pujarem fins a la seva desembocadura al riu Cardener, un lloc molt fotogènic. Seguirem el riu Cardener, fins arribar al polígon industrial de la Cort, repremdrem camí cap al punt de partida tot passant per la Torre del Marre, una masia del segle XIX, mig enrunada i per la Torre del Seuba; ens dirigirem fins a la Bòfia Gran de Sal Roja, on gaudirem d'una magnífica vista de la Muntanya de Sal amb el castell de fons, seguidament trobarem la Minilla i un seguit d'interessants galeries a la muntanya de Sal visitables actualment, fet que les considera  fonts de riquesa turística. Empendrem el camí ral de Barcelona, que ens conduirà a la Plaça de la Fira

ÍNDEX  arrowleft.gif (3249 bytes)         arrowright.gif (3228 bytes)  MAPA