xbj27.gif (2577 bytes)XVI MARXA POPULAR (1999)
rallablava.GIF (1211 bytes)

RECORREGUT:Plaça de la Fira, Porxo de l'Eruga, Serra del Vinyar, el Mujal, Capella de Lourdes, cal Garrifes i els Pous.

logo16.m16.gif (10054 bytes)

ITINERARI
Iniciarem el recorregut sortitnt de la Plaça de la Fira, en direcció el camí de la Mare de la Font, seguint el camí trobarem el sistema de conducció d'aigües que va fins a la vila de Cardona. Es tracta d'una conducció hidràulica per decantació, bastida als segles XV i XVI, hom la considera una veritable meravella de l'enginyeria medieval de la vila.

Continuarem en direcció el Porxo de l'Eruga, una típica masia del terme.Ens dirigirem cap el camí antic de Coma, empedrat i flanquejat per marges de pedra seca, anomentat Torrent del Cadenes. Tot passant per el Coll de Nyítols arribarem a la serra del Vilar, on encara es poden veure els efectes dels incendis del 98, seguint el camí de terra arribarem a Sant Quintí, tot i que només podrem veure les restes de la que fou una de les capelles del terme, documentada des del segle XIV.

Tot continuant el recorregut ens trobarem un monolit amb una inscripció commemorativa feta l'any 1919 arran del centenari de la defensa  del castell i la vila de Cardona, davant les tropes franceses de Napoleó, el 21 d'octubre de 1910.
Tot seguit arribarem a una de les masies més grans del municipi de Cardona, el Mujal, documentada des del segle XIII, on hi trobarem la capella de la Mare de Déu de la Mercè (segle XVIII), just al costat de la casa.
Un cop passat el mas del Guix i la Capella de Sant Julià del Guix, documentada des del segle XIII i dedicada també a la Mare de Déu de la Llet, passarem per davant d'un conjunt de cases pairals, ca l'Artigalàs i cal Xerraire fins que arribarem a la capella de Lourdes edificada l'any 1899. Trobarem la rasa de cal Manel, la qual testifica la importància de la vinya en aquestes contrades.

Deixant enrera el torrent de Davins, seguirem el camí i trobarem Fontelles del Mas i una capella de bastiment modern , però d'origens medievals anomenada Sant Martí de Fontelles. Tot seguit passarem per cal Garrifes i també per les necròpolis de cal Garrifes, un conjunt de tombes antropomòrfiques medievals. Deixarem enrera aquestes masies i tot passant per el torrent de la vall de cal Cabra i per el torrent de Tresserres on trobarem la Font del Jaume, situada en un clot, a la dreta del camí. Continuarem el recorregut fins arribar a la Torre del Xina i seguint el corriol arribarem a la Torre del Seuba, reprendrem el camí cap els Pous per tal de retornar el punt de partida, la Plaça de la Fira.

ÍNDEX  arrowleft.gif (3249 bytes)         arrowright.gif (3228 bytes)  MAPA