XXII Marxa Popular de Cardona

12 de juny de 2005

 

Km 0. Plaça de la Fira. Escultura eqüestre del Comte de Barcelona, Borrell II, obra de Josep M. Subirachs, inaugurada l’any 1986 en commemoració del mil·lenari de la carta de repoblament de Cardona
Km.0,3. Plaça Sant Jaume.
Petita plaça amb una font al mig i dos grans arbres que l’envolten.Tots els anys per la diada del seu patró, s’adorna amb tota mena de flors i en el bell mig es fa “ballar l’ou”.
Km. 0,7. Antic camí del Paperer.
Camí utilitzat per la gent de Cardona per anar a treballar a la fabrica.
Km  1,4. Fàbrica del Paperer. Antics molins i fàbrica de paper del Calvet convertits durant el darrer terç del segle XIX en indústria tèxtil.
Km. 2,4. La Creu Vermella. Creu de ferro en un antic encreuament de camins.
Km. 2,9. Cal mestre.
Km. 7. L’aigua d’Ora
. Afluent del Cardener.
Km. 7. El molí Nou. Antic molí de farina, que conserva tots els seus elements.
Km. 10. Santa Maria de Sorba i Martirium de Sant Eeudald.  Església documentada des de l'any 888, està formada per un conjunt d'edificis, el més antic dels quals és el "Martyrium de Sant Eudald", d'època visigòtica. De planta quadrada a l'exterior i circular a l'interior amb cúpula, fou excavada pel Dr. Manel Riu els anys 1977 i 1979. Al seu interior fou trobada una tomba d'un esquelet atribuït a Sant Eudald. 
L'actual església del segle XVIII va substituir l'anterior. 
Km. 10,7. Ermita de Sant Miquel. Al costat de l’ermita podem veure els vestigis d’un antic poblat ibèric que va ésser excavat per mossèn Serra i Vilaró. Les troballes d’aquestes excavacions les podem admirar al Museu Arqueològic de Solsona.
Km. 11,2. Dolmen de Sant Miquel. Monument megalític amb una aurèola de llegenda.
Km  12. Cal Seuba
. Antic mas Seubasembrada.
Km. 15. La Torre del Bofill. Masia per a practicar l’agroturisme. Abans es deia cal Llopet.
Km. 17. Canal del Paperer. Canal que porta aigua a la fàbrica del paperer.
Km. 17,4. Riu Cardener.
Km. 19,2. Torre Botxí. Servia d’habitatge per al botxí de la vila, un personatge rebutjat socialment, el qual havia de viure exclòs de la comunitat, cosa que explica la ubicació de l’edifici a prop del nucli urbà, però “extramurs”.
Km. 19,4. Pare Etern. Petita capella en honor a la Santíssima Trinitat. El nostre poeta Bertran i Oriola li va dedicar una sentida poesia.