XX Marxa Popular de Cardona

8 de juny de 2003

 

   

Km 0.  Plaça de la Fira. Escultura eqüestre del Comte de Barcelona, Borrell II, obra de Josep M. Subirachs, inagurada l’any 1986 en commemoració del mil·lenari de la carta de repoblament de Cardona
Km 1. Capella de la Pietat. Es té notícies de l'existència de la capella des de 1640. Durant la guerra del Francès, o de la independència (1808-1812), la capella va ser destruïda, tornant-se a restaurar en 1820. Va ser novament destruïda en la Guerra Civil i reconstruïda novament en 1954 amb el suport d'una subscripció popular.
Km 2. Oratori d’en Ribera. Capelleta de pedra amb una fornícula on hi ha, esculpida, la imatge d’un Sant Crist molt erosionada pels vents que bufen en aquest indret.
Km 3,6. Ca l’Artigalàs. Casa en ruïnes. A la façana principal encara conserva uns carreus datats del 1790 i 1870. Es conserven unes pedres molt ben treballades que emmarquen unes balconades.
Km 4,4. Capella de Lourdes. Construïda l’any 1899.
Km 5. Cal Migsenyor. Runes
Km 7,5. La Lloreda.
Km. 8,6. Capella de Sant Jaume de Guals
. Es té constància de l’existència d’aquesta capella des de l’any 1618.
Km 12. La Llordella. Casa pairal que apareix en escrits de l’any 1019.
Km 12. Capella de la Mare de Déu dels Dolors. Construïda per en Ramon Llordella l’any 1868.
Km 14,8. El Mujal. Gran mas que data de l’any 1400. La construcció actual encara conserva elements defensius.
Km 14,8. Capella de la Mare de Déu de la Mercè. Construïda l’any 1767.
Km 16. Capella de Sant Julià del Guix. Construcció romànica del segle XIII. Apareix documentada l’any 1291 com a Sant Julià de Gotzens.
Km 15 a 17. Camí ral de Cardona a Calaf.
Km 17. Hemidolmen de Planès
. Coberta de hemidolmen de finals dels III mil·lenni  a II mil·lenni.

 

 

   

Capelles visitades

 

   

Capella de Lourdes

Dedicada a la Verge de Lourdes, fou edificada l’any 1899 per iniciativa del rector, Dr. Ramon Vancells Puigcercós, dins de la propietat de "El Mujal", atenent als desitjós dels feligresos dels voltants dels barris de Tresserres i Planès. Aquests van sol·licitar del Consistori Municipal una subvenció, y van construir l’ ermita amb la col·laboració entusiasmada de tots els veïns.
El dia 11 de febrer de 1899 es va celebrar la primera Missa. La Església tenia una talla de la Verge, però aquesta, forà destruïda durant la guerra civil. L’ any 1940, el Sr. Josep Fíguls va costejà la imatge actual. També compte amb una imatge de Santa Bernadeta.

 

 

Capella de Sant Jaume de Guals.

Capella de planta rectangular i coberta de dues aigües. La porta d'accés té una inscripció que data l'ermita de l'any 1645. Possiblement aquesta inscripció ens informa que la capella va ser restaurada en aquest any, però es té constància de la seva existència ja en l'any 1618. Durant la Guerra Civil va se profanada i es va reconstruir en l'any 1952 tal i com es pot veure en una inscripció que hi ha en el seu interior. En l'altar  hi trobem a Sant Jaume al damunt del seu cavall blanc i aixecant una espasa. Al seu costat té unes imatges de Sant Celdoni i Sant Ermenter.

 

Mare de Déu dels Dolors de la Llordella

La casa de la Llordella ja apareix en escrits del comte Bramon de Cardona de l’any 1019, però com totes les cases van anar sofrint restauracions i ampliacions amb el pas del temps. En una d’aquestes restauracions duta a terme per en Ramon Llordella en l’any 1868 es va construir la capella.
Es tracta d’una capella familiar, no gaire gran, en la que hi trobem un retaule de fusta fet, també per aquelles dates, per persones de la mateixa casa.
En el seu interior hi trobem la Mare de Déu dels Dolors i un Sant Crist.
A la dreta de la capella hi trobem una petita sagristia, en la que es conserven tots els vestits de fer missa d’aquella època

 

Mare de Déu de la Mercè del Mujal

El Mujal és un gran mas que data de l'any 1400 i encara conserva elements defensius. Al costat del mas, a uns 50 metres hi trobem la capella de la Mare de Déu de la Mercè que data de l'any 1767. Al costat de la capella hi ha el cementiri particular de la família Miralles, construït l'any 1868. La capella fou profanada el desembre de 1936, i en Ramon Miralles la va restaurar l'any 1940.

Capella de Sant Julià del Guix.

És una ermita que ha patit varies modificacions, però la seva planta y la presència d’un carreu, molt rudimentari, que esta encastat en la paret de la façana principal fan pensar que possiblement és una construcció romànica ( segle XIII ) i ja apareix documentada el 1291 com Sant Julià de Gotzens. En l’any 1964 es va restaurar sense gaire encert.
La nau és coberta amb una volta de mig punt i l’absis té una volta escarsera. La teulada és de doble vessant i als murs laterals s’adossen uns contraforts. L'edifici és de planta rectangular rematat amb una capçalera plana. La façana principal té un ull de bou i sobre el punt central si troba una espadanya. En l'interior les parets estan arrebossades amb guix.