XXIII Marxa Popular de Cardona

11 de juny de 2006

 

Presentació.
Amics, ja hi tornem a ser!!! I amb aquesta és la vint-i-tresena.
Sempre hem procurat ser originals amb en els traçats de les caminades, però aquesta vegada hem cregut que ja tocava repetir alguns trams de les primeres marxes que vam fer.

D’això ja fa més de 22 anys. Hi ha antics corriols que hem recuperat per aquesta marxa i que estem convençuts que deixaran bocabadats a les noves generacions de participants.
El recorregut d’enguany passa per indrets on podrem gaudir de magnífiques vistes de la vall del Cardener amb la imatge majestuosa del Castell sempre present. 

Esperem que això recompensi el vostre esforç i que sigui del gust de tothom.
Recorregut.
Sortim de la Plaça de la Fira, del davant de l’escultura eqüestre del Comte de Barcelona, Borrell II, obra de Josep M. Subirachs, inaugurada l’any 1986 en commemoració del mil·lenari de la carta de repoblament de Cardona. Comencem la caminada per les escales de cargol, direcció a l’antic camí ral de Barcelona, actualment transformat en una autopista per a la recollida d’aigües! En aquesta vall hi trobem les restes de la casa dels Fangassos i la font de can Conills.
Tot planejant arribem a la fàbrica tèxtil de la Plantada, que es va posar en funcionament l’any 1878 i cent anys després, el 1978,  va deixar de funcionar. També passarem per sobre d’un túnel fet per desviar el riu Cardener l’any 2000.
A continuació, després d’una petita pujada, trobem el camí de Tavèrnoles i el camí ral de Berga. Nosaltres seguirem cap a Cal Cabreta, antiga casa pairal, actualment dedicada a l’agroturisme. Des d’aquí començarem una pujada que ens portarà al Coll de les Rovires on tindrem una magnífica vista de la vall del Cardener. Un cop fet el cim baixarem cap la casa de Les Rovires, un dels masos més antics de Cardona, documentada de l’any 1302.
Tot seguit arribem a la Mare de Déu del Remei, capella que va ser construïda per Miquel i Isabel Torrebadella, del cal Xanxo, l’any 1641, tal com ens diu la inscripció que hi ha a la façana, al damunt de la porta. El quart diumenge de maig se celebra la tradicional processó des de Cardona i la imatge que actualment es venera data de 1945, substituint la destruïda el 1936. Aquí esmorzarem i agafarem forces per fer la pujada al cim de  La Garrotxa, segon punt més alt del terme de Cardona, amb 673 m. Des d’aquest lloc es pot gaudir d’una magnífica vista. Farem una llarga baixada passant per cal Sarró i la Torre del Bofill i travessarem l’aigua d’Ora, afluent del Cardener per arribar a la capella de Sant Salvador. Les primeres dades que es tenen d’aquesta capella són de la primera meitat del segle XIII i al presbiteri hi ha un retaule barroc. Seguim per la carretera fins a la Creu Vermella, on ens desviarem cap a un canal que porta aigua a la fàbrica del Paperer, passarem el canal pel damunt i travessarem el riu Cardener. Aquí ens podrem refrescar i menjar síndria i meló per recuperar les forces per fer la pujada final a Cardona. L’arribada a la vila serà pel Portal de Graells. És l’únic portal conservat dels tres que formaven part de la muralla medieval. Va ser erigit el segle XIV i era una de les principals entrades a Cardona per a la gent que arribava des dels Pirineus i Pre-Pirineus.
Pujarem pel carrer Graells. Al principi del carrer podem observar, a la dreta, el Palau dels Aguilar, un gran edifici que segurament  és un dels exemples més representatius de l’arquitectura gòticocivil de Cardona. D’aquest palau podem dir que al segle XVIII rebia el nom de “Casa Gran” i allà s’hi allotjaven les tropes que no tenien cabuda a les casernes del castell. El nom de Graells està documentat des del segle XII i prové d’uns esglaons de pedra que servien per salvar el desnivell del terreny.
Un cop feta la pujada seguirem pel carrer de la Fonteta fins a la fira, on acaba la nostra XXIII marxa popular. Aquí ens espera un petit obsequi com a record de l’esforç que hem fet per conèixer una mica millor els camins dels voltants de Cardona.

A les 7 del matí xocolatada
A les 7:30 sortida des de la fira
Distància aproximada: 18 km
Inscripcions el mateix dia de la marxa

Preu 6 €. Socis del centre excursionista gratuït

FOTOS