XXVI Marxa Popular de Cardona 14 de juny de 2009

 

Salutació.
Des del Centre Excursionista de Cardona us volem donar las gracies per compartir amb nosaltres aquest mati de juny i participar en la vint-i-sisena marxa popular.
En el recorregut d’enguany hem volgut passar per llocs que encara no hem visitat en cap marxa anterior i que són desconegut per molts de nosaltres. Un d’aquests llocs és el Castell de Torroella, del qual es conserva encara una torre des de la qual podrem gaudir d’una magnifica vista. Esperem que us agradi.

Itinerari.

Sortirem de la plaça del Vall direcció a la mina, un cop allà agafem el corriol que ens conduirà fins al camí de Tresserres, creuarem el camí i seguirem per un altre corriol que ens portarà fins a cal Cabra, passant per la torre del Xina i seguint la riera de Tresserres. Des d’aquí començarem una pujada que va fins el camí de Conill.
Una mica més endavant trobarem un conjunt de nou tombes excavades en la codina que segueixen la mateixa orientació que la roca, de noroest a sudest. Aquesta mena d’enterraments s’acostuma a datar cap els segles IX i X, anteriors als sepulcres de “caixa de lloses”. Tot i que en aquestes tombes mai s’hi ha trobat materials, el fet que hi hagi esglésies romàniques construïdes al seu damunt, de forma que les parets retallen les tombes, deixant-ne una part a l’interior de l’edifici i una altra a l’exterior, permet establir que aquests tipus de sepultures és anterior a l’època del romànic.(1)
Continuarem per l’antic camí ral que va fins una creu de ferro sobre tres graons de pedra (la “creu de l’ Obac”, nom donat per la propietat on es troba). Al fons entreveiem una paret de pedra, de la qual passarem per sota, buscant un només insinuat camí ral, a la vora del qual quan aquest comença a enfilar-se, trobarem (dreta) una basseta que els antics vinyataires usaren per preparar adobs pels ceps o per regar-los; continuem amunt en la mateixa direcció fins trobar, a l’esquerra, les restes d’una barraca de vinya, construïda amb pedra seca, però força gran. Seguim pujant i arribem a la part alta del turó; hem de ser a tocar de l’església, de la qual s’insinua una planta de nau única, d’extrem arrodonit (absis) força imprecís.  Al peu del marge sud de la planta descobrim una cisterna força ben conservada; es tracta d’una obertura quadrangular que, després d’aproximadament  un metre i mig de broc s’obre al receptacle en si, de coberta amb volta arrodonida. Avui l’interior és ple de terra. A la obertura superior tres de les cares formen baraneta i la de mà esquerra conserva part de decoració, amb una superfície abossellada i un desaparegut pom a l’extrem.
Ja hem assolit la primera fita, ara falta arribar a la torre, el vestigi més visible.
Som en una clariana en la qual trobem diverses parets de pedra seca construïdes als marges, clar indici d’antiga població de l’indret. Seguim avançant fins arribar a la torre. Un cop dalt val més que cadascú jutgi la vista que se’ns hi presenta.
Com a curiositat, abans d’entrar al cercle de la torre trobem, a l’esquerra, dues pedres amb indicis d’haver estat tallades com a piques, amb un petit rec de decantació en un dels angles, potser peces inacabades o bé usades per a moldre (oli, cereal,...). (2)
Seguirem el camí fins arribar a unes alzines que hi ha prop de Fontelles del Mas, on esmorzarem.
Un cop recuperades les forces baixarem per un corriol que ens dura a la riera de cal Manel Barraca, que anirem remuntant poc a poc fins el camí de Bolsegura, on trobarem el tercer control, amb síndria i meló. La tornada a Cardona la farem passant pel Vilar Rural i baixant per la Pietat.
(1) Text d’ A. Fàbrega.
(2) Text d’ Ester Llobet.


.

A les 7 del matí xocolatada
A les 7:30 sortida des de la fira
Distància aproximada: 16 km
Inscripcions el mateix dia de la marxa

Preu 7 €. Socis del centre excursionista gratuït

MÉS INFORMACIÓ