Història

Europa:

A l’any 1700 al morir el rei d’Espanya Carles II sense descendència es van disputar la successió l’Arxiduc Carles, fill de l’emperador d’Àustria i Felip de Borbó, net de Lluís XIV de França.

Tan França com Àustria eren les dues potències d’Europa que podien sumar-se el territori espanyol i aconseguir ser així la potència suprema europea, per tant la guerra era inevitable.

Els països aliats partidaris dels Austries van declarar la guerra al Borbó de França i Espanya el qual havia rebut la Corona hispànica de Carles II, proclamant els drets de l’Arxiduc Carles sobre Castella i Aragó.

Així doncs els dos bàndols estaven formats per els borbònics representats per França i Espanya i els austriacistes avalats per Anglaterra, Portugal, Àustria, Holanda, Prússia, Hannover i Saboia.

Espanya:

A la península el conflicte també va tenir uns components. Per una banda Castella donava suport als borbons i els territoris d’Aragó als austriacistes.

Catalunya va signar amb Anglaterra el Pacte de Gènova en el qual es van comprometre a que Catalunya mantingués la seva Constitució. L’Arxiduc Carles és proclamat rei a l’any 1705 després d’ocupar Barcelona amb una flota austriacista i anglesa.

La Guerra de Successió a més d’internacional, es converteix en una guerra civil a la península.

Catalunya:

A Anglaterra hi ha un canvi de govern i vol sortir del conflicte europeu. Els anglesos deixen de recolzar al bàndol austriacista i intenten arribar a una pau consensuada a Europa cosa que no s’aconsegueix.

A Catalunya, però el front queda obert, ja que els borbònics es volen fer amb tota la península intentant Felip V sotmetre als catalans.

Així, els borbònics comencen l’avanç cap a Barcelona i, a finals de setembre de 1711, els dos exèrcits es troben als Prats de Rei.

Davant d’una batalla que es creu llarga i dura, el Duc de Vendôme intenta fer-se amb el Castell de Cardona per aconseguir dominar la Catalunya Central i tenir així una altra via oberta cap a Barcelona.

Cardona:

Des de Calaf, els borbònics obren un camí cap a Pinós per arribar a Cardona. Sota les ordres del comte Muret acampen a Bergús amb unes tropes que sumen un total d’uns 10.000 homes a puntd’iniciar l’atac a Cardona.

Per altra banda, el general austriacista Starhemberg al conèixer el pla borbònic envia ràpidament reforços a Cardona, sota les ordes del comte d’Eck.

La població civil de Cardona, en saber-se que la batalla és imminent abandona el poble.

El 16 de novembre de 1711 les tropes borbòniques ataquen el poble de Cardona, amb una superioritat tal, que s’inicia una retirada desordenada i desesperada de les tropes austriacistes cap al Castell de Cardona. La batalla ha estat aclaparadorament a favor de bàndol borbònic.

El Setge:

18 de novembre de 1711. S’inicia un setge al Castell de Cardona que durarà 34 dies.

El Comte Eck en demana ajut a la reina per evitar una rendició de la fortalesa.

El comte Muret munta unes bateries en diferents punts estratègics de la vila que dispararan al castell durant tot el dia. La nit és la única estona plàcida entre ambdós exèrcits.

El general Starhemberg envia 150 granaders per reemplaçar les tropes cansades del Castell, però ningú vol ser rellevat i tots es queden a defensar el Castell.

El 30 de novembre s’ajunten uns 10.000 homes que assetgen el Castell i després de cavar unes mines poden obrir una bretxa a la part nord per atacar el Castell però són repel·lides pels defensors.

Els bombardejos continuen diàriament sense cap altra transcendència.

El 18 de desembre arriben a Cardona 4.300 soldats austracistes per atacar el setge del Castell i s’instal·len a la Cort.

El 21 de desembre s’inicia l’atac al campament de La Coromina contra les tropes borbòniques que pateixen una forta derrota en la batalla de La Carosa que estava sota domini francès i es poden introduir provisions al Castell que estava a punt de rendir-se.

El 22 de desembre continua la batalla decantant-se la victòria capel bàndol austriacista. Les tropes borbòniques fugen cap a Solsona abandonant el setge del Castell.

El 23 de desembre de 1711 la notícia de l’alliberament del setge del castell és un fet.

Cardona, setembre de 1714.

Aquesta fita va impedir deixar lliure el pas de les tropes borbòniques cap a la ciutat de Barcelona, allargant-se la guerra tres anys més fins a la capitulació el 11 de setembre de 1714 per part de la ciutat de Barcelona. Cardona va capitular el 18 de setembre de 1714.

Enllaços: