Ruta per Cardona 09. Pont de del Diable – Riba del Cardener –Collet de les Moixetes.


Resum del recorregut:

Ruta circular amb sortida i arribada des del pont de Sant  Joan. Amb una distància de 5 quilòmetres i un desnivell positiu acumulat de 100 metres.

Recorregut de dificultat tècnica moderada. La ruta és en la major part molt fàcil, però la pujada i baixada a La Senyera és per un corriol de dificultat moderada.

Sortirem des del pont de Sant Joan, visitarem el pou de glaç de Bocatells i el pont del Diable. Tornarem enrere i creuarem el Cardener pel pont de Sant Joan. Seguint la riba del riu Cardener anirem fins la boca nord del túnel del riu Cardener. Des d’aquí pujarem al collet de les Moixetes on hi ha La Senyera i tornarem al lloc de sortida pel camí de Tavèrnoles.

Passarem pel costat de cases que són de propietat privada, si us plau, no entreu a cap lloc sense permís del propietari.

Fonts consultades: Revista Cardona Oberta.

Descripció del recorregut:

Abans de creuar el pont farem una visita a aquest costat de riu.

L’edifici que tenim al davant és de Tallers Tort, comprat l’any 2000 i remodelat per convertir-lo en un taller de construccions mecàniques. L’edifici tal i com el veiem es va començar a construir l’any 1876 i va iniciar el seu funcionament l’any 1879 com a fàbrica de filats i teixits. Però antigament, a l’època medieval, ja hi havia en aquest lloc el molí dels Horts o de la Costa. Al llarg dels anys el molí ha tingut diferents utilitats. Actualment hi ha un salt d’aigua i un alternador que produeix corrent. A la part del davant de la fàbrica podem veure el canal que hi porta l’aigua i a la part del darrera la sortida pels seus carcabans.

La Costa

Continuem pel costat de la fàbrica i ens trobem amb el pont del Diable, també conegut com a pont Nou o pont Trencat. Es tracta d’un viaducte inacabat, probablement del segle XV, que consta de dos grans arcs que formen un angle obtús.

Segons algunes versions, el van manar construir els ducs de Cardona, però el poble no va estar d’acord a pagar uns impostos per poder-hi passar i, molt enrabiats, els cardonins el van mig destrossar deixant-lo fora de servei.

Pont del Diable

A la dreta del pont, al costat de la fàbrica hi ha un caquier centenari. Si tenim en compte que aquest tipus d’arbre és originari del Japó i la Xina i que va ser introduït a la nostra terra a les darreries del segle XIX, podem afirmar que aquest caquier va ser un dels primers a plantar-se per aquests indrets.

Caquir

Continuem pel costat d’un hort i ens endinsem per la vora del riu per un corriol que ens porta fins el pou de glaç de Bocatells. Malgrat que documentalment se’n sabia la seva existència, la seva localització era ignorada per tothom. No va ser fins els treballs previs a la construcció de la carretera de la variant de Cardona que va ser localitzat. La seva edificació data de principis del segle XVII. Es de planta cilíndrica, amb una volta semiesfèrica. Els gruixos de les parets depassen el metre i mig.

Sortim del pou i tornem a seguir el camí, ara a la inversa. Quan arribem a l’hort, continuem per un camí que hi ha entre mig dels canyissos i que ens porta al costat del riu. Aquí podem veure la sortida de l’aigua de la fàbrica, un pollancre majestuós i unes vistes úniques del pont del Diable.

Continuarem endavant passant per sota el pont del Diable i tornarem al lloc on hem començat la ruta.

Creuarem el riu Cardener pel pont de Sant Joan. Tot i semblar més modern que el pont del Diable, la seva construcció és anterior, data de l’any 1456. Entre els anys 1925-26 va ser reconstruït i va adquirir la forma actual. Ha patit els efectes de nombroses riuades. La més gran de totes, de les quals es té notícia, és la del 12 d’octubre de 1907, que va passar per sobre i se’n va endur les baranes de pedra.

A l’altre extrem del pont hi ha la capella dedicada a sant Joan Baptista que data de l’any 1571.

Pont de Sant Joan

Seguirem a la dreta i anem a buscar la riba del riu Cardener passant per davant de cal Montoya.

Uns 300 metre més endavant trobarem un petit corriol que té sortida a l’assut de la Plantada. 

Resclosa de La Plantada

Continuarem per un corriol que va seguint la riba del riu. Al llarg del camí anirem trobant petits rierols fets per l’aigua sobrant dels diferents recs de la síquia de les hortes. Aquesta important obra de regadiu data del segle XIII. L’aigua és captada a la resclosa de Sant Salvador i portada mitjançant recs i aqüeductes fins la Torre del Castellet.

Al llarg de la riba trobem entrades cap al riu fetes pel pescadors i que conviden a asseure’s una estona i gaudir del remor de l’aigua del riu.

Riba del riu Cardener

Seguim riu avall i arribem a la Font Dolça. Actualment està seca i no raja, però anys enrere brollava aigua molt dura, amb molt contingut de calci i magnesi. Just al costat hi havia el toll dels Capellans, ara cobert per l’aigua entollada per l’assut del Túnel del Cardener.

Font Dolça

Deixem el corriol i agafem una pista en molt mal estat que ens porta a l’assut del túnel del Cardener. Aquest túnel va ser inaugurat l’octubre de l’any 2000, per desviar l’aigua del riu Cardener, per tal d’evitar que aquesta es filtrés dins la mina, per les bòfies que aparegueren un any abans a la zona del pla de la Sal.

Assut del túnel

Agafem un corriol que hi ha a l’esquerra i que puja seguint una cinglera fins al collet de les Moixetes. A dalt del collet hi oneja la bandera catalana i al seu costat hi ha una placa dedicada al setge de 1714. En la part més alta del collet hi trobem un plafó de ferro amb el nom del lloc i l’altitud, 493 metres. Des d’aquest lloc es pot gaudir d’una esplèndida panoràmica del Castell amb la Senyera.

Baixarem per un corriol que hi ha a l’altra banda del collet de les Moixetes. Aviat trobarem una pista que ens portarà fins l’encreuament entre l’antic camí ral de la Coromina a Berga i el camí que des de les Hortes va a Cal Cabreta. Nosaltres marxarem en direcció al pla de les Hortes. Al cap de poc, arribem a la Torre del Castellet, on hi trobem una alzina de grans dimensions, considerada Bé Protegit del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

Alzina Torre del Castellet

Continuarem pel camí asfaltat de Tavèrnoles que ens portarà fins al lloc de sortida de la nostra ruta.

Powered by Wikiloc

Obre aquesta ruta escanejant aquest codi QR des de la barra de cerques de l’App de Wikiloc

REPTE